[ad_1]

Αφιερωμένο σε όλους εμάς τους μεγαλύτερους που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε ως προπονητή στην αξέχαστη χρονιά 1987-1988.

ΙΣΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Σπύρος Πομώνης – (1964/1973)

Ο Σπύρος Πομώνης γεννήθηκε το 1944 στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου και μεγάλωσε.
Από μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο με τα παιδιά της γειτονιάς του έχοντας για “στέκι” την αλάνα πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Εκεί τον είδε το 1959 ο Κλεάνθης Μαρόπουλος και του πρότεινε να ενταχθεί στα τότε δημιουργούμενα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ. Έτσι ο μικρός Σπύρος σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στο δυναμικό των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ και ήταν μέλος των Εφηβικών ομάδων της Ένωσης που σάρωναν τα Πρωταθλήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 υπό τον ιστορικό έφορο αείμνηστο Δημήτρη Τράγο.
Από τα τμήματα υποδομής προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα νωρίτερα από τους εκεί συμπαίκτες του Καραφέσκο, Σεβαστόπουλο, Κωνσταντινίδη, Λαβαρίδη, Θεοδωρίδη, Ιστόριο, Τριανταφύλλου, Λιάκουρη, Σιμιγδαλά και άλλους καθώς εντυπωσίασε με τις ικανότητες του. Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα στις 23/4/1961 στο νικηφόρο εντός έδρας 4-2 απέναντι στον Φωστήρα.
Ήταν παίκτης με σπουδαία τεχνική κατάρτιση και αγωνιζόμενος στη θέση του αριστερού εξτρέμ προκαλούσε τον θαυμασμό των φιλάθλων κάνοντας άνω – κάτω τις αντίπαλες άμυνες.
Στην καριέρα του στην ΑΕΚ συμπλήρωσε 174 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα σημειώνοντας 48 γκολ, 22 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας με 7 γκολ και 11 Ευρωπαϊκές συμμετοχές σκοράροντας μια φορά στις 15/9/1971 το γκολ που άνοιξε το σκορ στο 14′ του αγώνα απέναντι στην Ίντερ στο Μιλάνο στην ήττα της ΑΕΚ με 4-1 για τον Α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Είχε αποφασιστική συμβολή στην κατάκτηση από την ΑΕΚ 2 Πρωταθλημάτων (1967-68 και 1970-71) και του Κυπέλλου Ελλάδος της περιόδου 1965-66.
Στις 4/2/1973 σκόραρε για τελευταία φορά με την κιτρινόμαυρη φανέλλα σε αγώνα πρωταθλήματος στην Καβάλα όταν ισοφάρισε σε 1-1 πέντε λεπτά πριν την λήξη και φόρεσε για τελευταία φορά την κιτρινόμαυρη φανέλλα στο Περιστέρι στις 20/5/1973 στην εκτός έδρα νίκη επί του Ατρόμητου με 0-1.
Φεύγοντας το 1973 από την ΑΕΚ, έπαιξε για μια σαιζόν (1973-74) στον Εθνικό Πειραιά όπου είχε 9 συμμετοχές σκοράροντας 1 γκολ.
Αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1962 και είχε 5 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών πετυχαίνοντας 1 γκολ στις 4/3/1972 στο 55′ του φιλικού αγώνα απέναντι στην Ιταλία στο στάδιο Καραϊσκάκη στην νίκη της Ελλάδας με 2-1 όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Δομάζου, ο Αντωνιάδης κέρδισε την κεφαλιά, η μπάλα στρώθηκε στον Πομώνη που σκόραρε.
Ολοκληρώνοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα θέλησε να ασχοληθεί με την προπονητική και ειδικότερα με τμήματα υποδομών για να εργαστεί με νέα παιδιά που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο κάνοντας την αρχή στον σύλλογο Πέρα Κλούμπ. Η χρόνια παθογένεια του Ελληνικού ποδοσφαίρου και οι αλλοπρόσαλλες καταστάσεις που επικρατούν σε αυτό ακόμη και στα μικρά τμήματα των ομάδων τον απογοήτευσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε εγκατέλειψε την όποια ενασχόληση με τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ο Σπύρος Πομώνης παραμένει πάντα μέλος της μεγάλης κιτρινόμαυρης οικογένειας και είναι σχεδόν πάντα παρών στις εκδηλώσεις του Συλλόγου των παλαιμάχων της ομάδας.

[ad_2]

Source

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram